×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Anafilaksja pokarmowa stopnia I

Pytanie nadesłane do redakcji

Od pewnego czasu obserwuję dziwne objawy po zjedzeniu różnych pokarmów - nie potrafię wyodrębnić, których konkretnie - po zjedzeniu kawałka pizzy (nie pamiętam składników, ale chyba ser, salami, oliwki, cebula...) wystąpiły u mnie objawy alergiczne, jednak silniejsze niż zawsze. Poczułam bardzo dokuczliwy świąd twarzy, który potem przeszedł na szyję, następnie dłonie, brzuch. Wystąpiła pokrzywka, czułam się bardzo rozpalona, jak w gorączce. Czy możliwe, że był to wstrząs anafilaktyczny? Normalnie po zjedzeniu oliwek, salami, sera, nie obserwuję dolegliwości, a w tym przypadku były niemożliwie silne, jednak bez sercowych objawów.

Odpowiedziała

dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia Alergologiczna "Podgórna" w Szczecinie

Opisywane przez Panią objawy na pewno nie były wstrząsem anafilaktycznym, który jest ciężką zagrażającą zdrowiu i życiu reakcją ogólnoustrojową. We wstrząsie anafilaktycznym z reguły występują objawy ze strony układu krążenia (spadek ciśnienia tętniczego) i układu oddechowego (obturacja górnych, dolnych dróg oddechowych).

Występujące objawy można zakwalifikować do anafilaksji pokarmowej stopnia I (lekkiego) - wykwity skórne o charakterze pokrzywki.

Nie napisała Pani czy pizza była przygotowywana w domu czy kupiona. Prawdopodobnie objawy nie były wywołane uczuleniem na alergeny sera, salami, oliwki czy cebuli (jedzone wcześniej nie prowokowały wystąpienia objawów chorobowych). Jeżeli jest to możliwe dobrze byłoby sprawdzić, jakie przyprawy, dodatki smakowe były wykorzystane do przygotowania pizzy, prawdopodobnie to właśnie one były przyczyną wystąpienia reakcji nadwrażliwości pokarmowej.

Skuteczną metodą diagnostyczną może być wykonanie testów punktowych z alergenami natywnymi (poszczególne składniki pizzy, włącznie z użytymi przyprawami i tzw. ulepszaczami). Do chwili znalezienia czynnika wywołującego objawy anafilaksji nie powinna Pani spożywać pizzy ani innych produktów podejrzewanych o wywoływanie objawów klinicznych.

Piśmiennictwo:

Bartuzi Z.: Molekularne cechy alergenów pokarmowych. Postępy Dermatologii i Alergologii. 2009; 5: 310-312.
Bartuzi Z.: Nowe spojrzenie na alergeny pokarmowe. Alergia. 2011: 2/48: 31-37.
Cichocka-Jarosz E.: Postępy w anafilaksji. Alergia. 2008; 2/36: 11-14.
Kaczmarek J., Kuna P.: Alergia pokarmowa-narastający problem w praktyce lekarskiej. Terapia. Alergologia. 2010; 1(237): 16-20.
Kruszewski J. (red.): Anafilaksja. Stanowisko Panelu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Medycyna Praktyczna, Kraków 2009.
Kurek M., i wsp.: Testy prowokacyjne w nadwrażliwości i alergii pokarmowej. Przegląd alergologiczny. 2005; 3: 44-50.
Nowak-Węgrzyn A.: Alergia pokarmowa - epidemia XXI wieku? Alergia. 2011; 3/49: 9-11.

28.02.2014
Zobacz także
  • Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja)
  • Pokrzywka
  • Alergia pokarmowa
Wybrane treści dla Ciebie
  • Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja)
  • Alergia pokarmowa
  • Alergia pokarmowa u dzieci
  • Obrzęk naczynioruchowy
  • Nadwrażliwość na pokarmy
  • Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta