×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Uczulenie na pszenicę

Pytanie nadesłane do redakcji:

Czy alergia na pszenicę dotyczy pełnoziarnistego pieczywa, czy uczula również mąka?

Odpowiedziała:

lek. med. Adriana Polańska
dr n. med. Dorota Jenerowicz
Katedra i Klinika Dermatologii
Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

Nazwą pieczywo pełnoziarniste obejmujemy produkty wypiekane z mąki powstałej z całych ziaren zboża, czyli w jej składzie mogą być kiełki i łuski. Pieczywo takie może być wypiekane z mąki pszenicznej (rzadziej), jęczmienia, owsa czy z mąki żytniej.

Zatem jeśli u osoby występuje alergia na pszenicę, to niezależnie od tego czy zje pszenną bułkę, czy pszeniczny produkt pełnoziarnisty, objawy i tak wystąpią. Jest to spowodowane tym, że produkty wytworzone na bazie tego samego surowca, niezależnie od stopnia jego przetworzenia, zawierają nadal ten sam alergen.

14.03.2012
Zobacz także
  • Alergia na pszenicę
  • Alergeny pokarmowe
  • Alergia pokarmowa
Wybrane treści dla Ciebie
  • Alergia pokarmowa
  • Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
  • Nadwrażliwość na pokarmy
  • Alergia pokarmowa u dzieci
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta