Pytanie nadesłane do redakcji:
Czy alergia na pszenicę dotyczy pełnoziarnistego pieczywa, czy uczula również mąka?
Odpowiedziała:
lek. med. Adriana Polańska
dr n. med. Dorota Jenerowicz
Katedra i Klinika Dermatologii
Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Nazwą pieczywo pełnoziarniste obejmujemy produkty wypiekane z mąki powstałej z całych ziaren zboża, czyli w jej składzie mogą być kiełki i łuski. Pieczywo takie może być wypiekane z mąki pszenicznej (rzadziej), jęczmienia, owsa czy z mąki żytniej.
Zatem jeśli u osoby występuje alergia na pszenicę, to niezależnie od tego czy zje pszenną bułkę, czy pszeniczny produkt pełnoziarnisty, objawy i tak wystąpią. Jest to spowodowane tym, że produkty wytworzone na bazie tego samego surowca, niezależnie od stopnia jego przetworzenia, zawierają nadal ten sam alergen.