Przez wiele lat alergia na mleko krowie uchodziła za rzadkie zjawisko. Bezpośrednio po drugiej wojnie światowej w Szwecji oszacowano, że występuje ona zaledwie u 0,001—0,03% badanych. W latach 50. XX wieku nastąpił gwałtowny wzrost tej nadwrażliwości, co pradopodobnie było spowodowane modą na znacznie rzadsze karmienie dzieci piersią.
Alergię na mleko zaczęto rozpoznawać u 2—5% dzieci (zdaniem niektórych autorów nawet u 15%). Dokładniejsze badania wykazały, że rodzice częściej rozpoznają alergię na mleko, niż potwierdzają to próby skórne, badania laboratoryjne oraz próby prowokacyjne przeprowadzane pod nadzorem lekarskim.
W miarę upływu czasu tolerancja mleka krowiego u dzieci początkowo nadwrażliwych na ten produkt spożywczy staje się coraz lepsza. Tylko u części chorych (>10%) alergia na mleko krowie utrzymuje się długo, czasami nawet przez kilkadziesiąt lat, choć ostatnio zdarza się to rzadko. Nadwrażliwość przebiega wtedy bardzo często w znacznie łagodniejszej postaci, a do jej wywołania niezbędna jest większa ilość mleka.
Alergia na mleko krowie w znacznie większym stopniu niż uczulenie na inne pokarmy zależy od wieku. W pierwszych kilkunastu miesiącach życia mleko krowie jest najczęstszym alergenem dziecka. Popularne określenie "skaza białkowa" dotyczy głównie nietolerancji mleka, choć często także jaj kurzych. Z wiekiem nadwrażliwość na mleko krowie występuje coraz rzadziej. U starszych dzieci i u dorosłych mleko jest tylko jednym z wielu pokarmów źle znoszonych na skutek alergii.
Rozpoznanie alergii na mleko krowie
W 1997 roku Podkomitet Niepożądanych Reakcji na Żywność Europejskiej Akademii Alergii i Immunologii Klinicznej ustanowił 3 kryteria klinicznego rozpoznania alergii na mleko krowie:
- ustąpienie objawów po odstawieniu mleka i otrzymywanych z niego wyrobów
- nawrót dolegliwości po jednokrotnym podaniu mleka
- wyłączenie zakażeń i zaburzeń enzymatycznych powodujących podobne objawy, jak wywołane złym znoszeniem mleka krowiego.
Niemowlę początkowo powinno więc przestać otrzymywać mleko krowie w każdej postaci. Dlatego przez 4 tygodnie jest ono bądź wyłącznie karmione piersią, bądź otrzymuje mieszanki lecznicze niezawierające białek mleka krowiego. W pierwszym wypadku matka w tym okresie nie może pić mleka krowiego.