×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Alergeny pokarmowe

  • Alergeny pokarmowe

    Alergeny pokarmowe

    Do najczęściej uczulających pokarmów należą białka mleka krowiego, jaja oraz pszenicy (zwłaszcza u dzieci), ponadto ryby, owoce morza, orzechy, pomidory, seler, przyprawy. Uczulają także dodatki stosowane w pokarmach.

  • Uczulenie na białko jaja kurzego

    Uczulenie na białko jaja kurzego

    Białko jaja kurzego należy do najczęstszych alergenów pokarmowych. W dodatku powoduje ono niekiedy bardzo burzliwe reakcje i może uczulać na odległość.

  • Uczulenie na żółtko jaja kurzego

    Uczulenie na żółtko jaja kurzego

    W alergii na jajo kurze znacznie częściej i silniej uczula białko niż żółtko, ale i to ostatnie bywa czynnikiem etiologicznym niebezpiecznych reakcji anafilaktycznych, choć częstość tego zjawiska nie jest dokładnie poznana.

  • Alergia na mleko krowie

    Alergia na mleko krowie

    Alergia na mleko krowie w znacznie większym stopniu niż uczulenie na inne pokarmy zależy od wieku. W pierwszych kilkunastu miesiącach życia mleko krowie jest najczęstszym alergenem dziecka.

  • Alergia na pszenicę

    Alergia na pszenicę

    Ze wszystkich gatunków zbóż pszenica alergizuje najczęściej.

  • Alergia na orzeszki ziemne (arachidowe)

    Alergia na orzeszki ziemne (arachidowe)

    Zarówno same orzechy, jak i masło arachidowe są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi.

  • Uczulenie na seler

    Uczulenie na seler

    Seler należy do częstych alergenów pokarmowych. W większości przypadków alergizuje osoby z nieżytem nosa wywołanym nadwrażliwością na pyłek roślin.

  • Uczulenie na marchew

    Uczulenie na marchew

    Po selerze marchew należy do najczęściej alergizujących jarzyn. Alergia na marchew często współistnieje z uczuleniem na inne owoce i warzywa.

  • Alergia na dorsza

    Alergia na dorsza

    Ryby są najczęstszym źródłem alergenów pokarmowych, których spożycie wywołuje wstrząs anafilaktyczny.

  • Uczulenie na węgorza

    Uczulenie na węgorza

    Węgorz jest jedną z wielu ryb, które silnie uczulają. Nadwrażliwość ta w porównaniu z alergią na inne pokarmy ma kilka osobliwości.

  • Alergia na tuńczyka

    Alergia na tuńczyka

    Uczulenie na ryby jest bardzo częste. Szczególnie duży odsetek nadwrażliwych obserwuje się wśród dzieci i młodzieży oraz w krajach z rozwiniętym rybołówstwem morskim.

  • Uczulenie na jabłko

    Uczulenie na jabłko

    Alergia na jabłka jest dość częsta. Niejednokrotnie towarzyszy jej nadwrażliwość na seler lub marchew.

  • Alergia na ziemniaki

    Alergia na ziemniaki

    Alergia na ziemniaki występuje głównie u gospodyń domowych i pracowników gastronomii.

  • Uczulenie na pomidora

    Uczulenie na pomidora

    Na pomidora stosunkowo często są uczulone są osoby stale zawodowo przygotowujące kanapki oraz sprzedawcy żywności.

  • Uczulenie na brzoskwinię

    Uczulenie na brzoskwinię

    Brzoskwinia szczególnie często uczula w rejonie śródziemnomorskim, wywołując różnorodne objawy kliniczne, zwłaszcza pokrzywkę.

  • Uczulenie na czereśnie

    Uczulenie na czereśnie

    Alergia na owoc czereśni powstaje w odmienny sposób w różnych częściach Europy. Różnice te zależą od tego, które z uczulających białek czereśni jest w danym rejonie większym alergenem.

  • Alergia na banany

    Alergia na banany

    Objawy uczulenia na banany są różnorodne. Najczęściej stwierdza się pokrzywkę kontaktową. Występuje ona zwłaszcza na wargach, ale nieraz także na opuszkach palców.

  • Uczulenie na gruszkę

    Uczulenie na gruszkę

    Alergia na owoc gruszy znana jest od wielu dziesiątków lat, ale większą uwagę poświęcono jej dopiero ostatnio.

  • Uczulenie na szpinak

    Uczulenie na szpinak

    Alergia pokarmowa na szpinak nie jest częsta, a alergia wziewna zdarza się bardzo rzadko.

  • Uczulenie na słonecznik

    Uczulenie na słonecznik

    Nasiona słonecznika są bogate w olej, który się wykorzystuje do produkcji margaryn i olejów kuchennych. Zazwyczaj olej nie zawiera białek i dlatego nie uczula, ale opisano wiele wyjątków od tej zasady.

  • Uczulenie na ryż

    Uczulenie na ryż

    Ryż jest w znacznej części świata głównie spożywanym zbożem. Dużo informacji na temat uczulenia na ryż pochodzi z Japonii, gdzie stanowi on codzienny posiłek większości mieszkańców.

  • Alergia na mleko kozie i owcze

    Alergia na mleko kozie i owcze

    Przypadki alergii na mleko jednego gatunku kopytnych u osób dobrze tolerujących mleko innych gatunków (może z wyjątkiem osła) są ogromnie rzadkie, ale się zdarzają.

Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta