Uczulenie na jad mrówek
Jad mrówki może wywołać ból lub inne dolegliwości (głównie uczucie świądu). Do grup zwiększonego ryzyka uczulenia należą przede wszystkim osoby nadwrażliwe na inne owady błonkoskrzydłe.
Jad mrówki może wywołać ból lub inne dolegliwości (głównie uczucie świądu). Do grup zwiększonego ryzyka uczulenia należą przede wszystkim osoby nadwrażliwe na inne owady błonkoskrzydłe.
Trzmiele (rodzaj Bombus) - podrodzina Bombinae - wraz z pszczołami należą do rodziny Apidae, a wraz z osami (Vespidae) i mrówkami (Formicidae) należą do rzędu owadów błonkoskrzydłych.
Dla poszczególnych regionów świata charakterystyczne są inne gatunki komarów. Spośród trzech najczęściej spotykanych Aedes aegypti oraz Culex quinquefasciatus są typowe głównie dla krajów tropikalnych, a Aedes vexans - dla Europy, Azji Północnej i Ameryki Północnej.
Osy mogą żądlić wielokrotnie i w związku z tym w czasie następnych ukłuć wstrzykują mniejszą ilość jadu. Uczula nas białko zawarte w jadzie.
Wstrzykiwane w czasie użądleń jady owadów błonkoskrzydłych (Hymenoptera) należą do stosunkowo częstych alergenów, w dodatku powodujących niekiedy burzliwe objawy chorobowe. Obok jadów os uczula głównie jad pszczół, a zwłaszcza pszczoły miodowej.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł