×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Pyłek pokrzywy

dr n. med. Piotr Rapiejko
Ośrodek Badania Alergenów Środowiskowych

Pokrzywa jest chwastem charakterystycznym dla rejonów o klimacie umiarkowanym i zimnym.

Najbardziej pospolita jest pokrzywa zwyczajna. Pokrzywa produkuje dużą ilość ziaren pyłku, ma długi okres pylenia (od maja do września), a stężenia jej pyłku osiągają bardzo wysokie wartości w atmosferze. Uczulenie na pyłek pokrzywy należy jednak do rzadkości.

W Polsce jest pospolitym chwastem, rosnącym w miejscach zacienionych, przy płotach, w ogrodach, zaroślach, pastwiskach, na glebach zasobnych w sole mineralne. Łodyga wzniesiona na wysokość do 1,5 metra, gęsto ulistniona. Cała roślina pokryta jest parzącymi włoskami.

Pokrzywa jest blisko spokrewniona z parietarią. Parietaria występuje obficie głównie w krajach śródziemnomorskich i tam jest powodem częstych uczuleń.

18.10.2011
Zobacz także
  • Pyłek ambrozji
  • Pyłek komosy
  • Pyłek bylicy
Wybrane treści dla Ciebie
  • Astma u dzieci - mechanizmy i przyczyny
  • Pokrzywka u dzieci
  • Próba prowokacyjna z alergenem
  • Ostre, okresowe i przetrwałe alergiczne zapalenie spojówek
  • Skórne objawy alergii na leki
  • Alergia pokarmowa
  • Obrzęk naczynioruchowy
  • Astma aspirynowa
  • Dieta w eozynofilowym zapaleniu przełyku
  • Testy skórne
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta