26 lipca 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Alergie - Medycyna Praktyczna: Lekarze pacjentom
medycyna praktyczna dla pacjentów

Uczulenie na brzoskwinię

Prof. dr hab. med. Edward Rudzki
Alergeny, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2009
Uczulenie na brzoskwinię
sxc.hu

Brzoskwinia szczególnie często uczula w rejonie śródziemnomorskim, wywołując różnorodne objawy kliniczne, zwłaszcza pokrzywkę, ale u większości osób cierpiących na inne schorzenia alergiczne nie wykonuje się testów w kierunku nadwrażliwości na brzoskwinię.

W Hiszpanii brzoskwinię uważa się za roślinę najczęściej prowokującą zespół alergiczny jamy ustnej. W grupie 78 pacjentów ze współistnieniem nadwrażliwości pokarmowej i alergicznych schorzeń dróg oddechowych na brzoskwinię było uczulonych prawie 10%, dwukrotnie więcej niż na jabłko czy banana (zobacz: Uczulenie na jabłko, Uczulenie na banany).

W innym materiale klinicznym spośród 18 pacjentów nadwrażliwych na brzoskwinię tylko u 3 był to jedyny źle tolerowany owoc, a u pozostałych – jeden z wielu (u 5 osób nawet jeden z 13). W grupie 71 chorych, u których nadwrażliwość pokarmowa wystąpiła po 10. roku życia, aż 81% miało dodatnie próby punktowe z omawianym alergenem (dla porównania z jabłkiem tylko 3%). Jednak doustna próba prowokacyjna powodowała wprawdzie u 75% pacjentów z dodatnim wynikiem próby punktowej z  brzoskwinią uczucie świądu w jamie ustnej, ale u żadnego z nich nie wywołała innych objawów.

Brzoskwinie mogą także wywołać exercise-induced anaphylaxis, tj. odczyny anafilaktyczne poprzedzone wysiłkiem fizycznym, np. biegiem czy grą w tenisa. Dzieje się tak, gdy alergizujący pokarm zostanie spożyty w ciągu 2 godzin przed wysiłkiem.

REKLAMA

Białko brzoskwini, dające odczyny krzyżowe z  pyłkiem brzozy, ma masę cząsteczkową 17–20 kDa i jest zbliżone do analogicznych protein jabłka i czereśni (zobacz: Reakcje krzyżowe). Bazofile osób uczulonych na każde z tych 3 owoców wykazują wzmożoną odczynowość na Bet v 1  (główny antygen brzozy) i uwalniają po zadziałaniu tego antygenu statystycznie istotne większe ilości histaminy niż bazofile innych atopików.

W surowicy 12 spośród 16 osób nadwrażliwych na brzoskwinie wykryto swoiste IgE reagujące z profiliną brzozy i jabłek. Swoiste IgE przeciwko białkom brzoskwini wykrywa się najczęściej u osób jednocześnie nadwrażliwych na pyłek brzozy, pyłek trawpyłek bylicy (piołunu).

Białko 17–20 kDa nie jest jedynym alergenem brzoskwini. Z surowicami osób uczulonych na ten owoc reaguje także kilka innych protein (w tym o masie 58, 66 i 70 kDa). Za odczyny krzyżowe z morelą, czereśnią i śliwką odpowiedzialny jest antygen o masie 13 kDa, który wykryto we wszystkich wyżej wyliczonych owocach, ale niewystępujący ani w pyłku brzozy, ani w pyłku traw.

Niezależnie od „uwarunkowania” przez pyłek brzozy brzoskwinia daje też odczyny krzyżowe z lateksem i jest jedną z roślin wywołujących zespół lateksowo-owocowy. W grupie 126 pacjentów z niewątpliwą nadwrażliwością na lateks u 12,5% stwierdzono swoiste IgE przeciwko brzoskwini. Spostrzeżono, że silniej alergizuje skórka niż miąższ brzoskwini. Przypuszcza się, że to zjawisko nie jest wynikiem odmiennego stężenia znanych antygenów, lecz obecności innego, dotąd nie opisanego białka.

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Lekarze odpowiadają na pytania

Gdzie się leczyć

Lekarz specjalista
Alergolog, pulmonolog
Szukaj
Szpitale, przychodnie, gabinety
Alergologia, pulmonologia
Szukaj

Zadaj pytanie ekspertowi: