U dzieci z alergią na mleko krowie główna trudność w opracowaniu diet eliminacyjnych polega na dostarczeniu chorym równoważnych pełnowartościowych składników odżywczych bez wywoływania stanów niedoborowych.
Najlepszym sposobem uniknięcia antygenów mleka krowiego jest karmienie piersią (zobacz: Karmienie piersią).
W sytuacjach, kiedy karmienie takie jest niemożliwe (zwykle z powodu niewystarczającej ilości pokarmu matki), istnieje tradycja zastępowania mleka kobiecego mlekiem kozim, znacznie rzadziej owczym, a zupełnie wyjątkowo kobylim. Jednak wszystkie wymienione mleka pochodzą od zwierząt kopytnych i mają wiele cech wspólnych, a przede wszystkim ich białka dają między sobą odczyny krzyżowe. Wprawdzie podawanie mleka koziego czy owczego przynosi dzieciom z alergią na mleko krowie niekiedy pewną ulgę, ale jest ona niewielka, tylko przejściowa i nie zawsze występuje.
Taką poprawę stanu klinicznego obserwowano dawniej, kiedy nie było jeszcze mieszanek odżywczych i leczniczych. W Polsce spostrzeżenia te dotyczyły głównie mleka koziego. Jednak obecnie wiadomo, że i u dzieci, i u dorosłych z alergią na mleko krowie mleko kozie i owcze może wywołać (i prawie zawsze się tak dzieje) nawet ciężko przebiegający napad astmy, zaostrzenie AZS, nieżyt nosa, wysiew pokrzywki lub wstrząs anafilaktyczny.
Zobacz: Atopowe zapalenie skóry, Alergiczny nieżyt nosa, Pokrzywka, Wstrząs anafilaktyczny.
Wykazano, że główną przyczyną złego znoszenia mleka innych gatunków przez chorych uczulonych na mleko krowie jest kazeina, która nieraz stanowi 80% białek mleka. W α-kazeinach krowy, kozy i owcy 87-98% łańcuchów polipeptydów ma identyczną budowę i zawiera te same aminokwasy. Pewien wyjątek stanowi tu mleko ośle. W jednym z ośrodków w latach 90. XX wieku stwierdzono nawet, że większość dzieci z alergią na mleko krowie toleruje mleko ośle.
Przypadki alergii na mleko jednego gatunku kopytnych u osób dobrze tolerujących mleko innych gatunków (może z wyjątkiem osła) są ogromnie rzadkie, ale się zdarzają. Badania laboratoryjne wykazują jednak, że in vitro odczyny krzyżowe w jakimś stopniu zachodzą także z białkami klinicznie dobrze znoszonego mleka gatunków kopytnych.