×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Alergia na mleko kozie i owcze

Prof. dr hab. med. Edward Rudzki
Alergeny, Medycyna Praktyczna, Kraków 2009

U dzieci z alergią na mleko krowie główna trudność w opracowaniu diet eliminacyjnych polega na dostarczeniu chorym równoważnych pełnowartościowych składników odżywczych bez wywoływania stanów niedoborowych.

Najlepszym sposobem uniknięcia antygenów mleka krowiego jest karmienie piersią (zobacz: Karmienie piersią).

W sytuacjach, kiedy karmienie takie jest niemożliwe (zwykle z powodu niewystarczającej ilości pokarmu matki), istnieje tradycja zastępowania mleka kobiecego mlekiem kozim, znacznie rzadziej owczym, a zupełnie wyjątkowo kobylim. Jednak wszystkie wymienione mleka pochodzą od zwierząt kopytnych i mają wiele cech wspólnych, a przede wszystkim ich białka dają między sobą odczyny krzyżowe. Wprawdzie podawanie mleka koziego czy owczego przynosi dzieciom z alergią na mleko krowie niekiedy pewną ulgę, ale jest ona niewielka, tylko przejściowa i nie zawsze występuje.

Taką poprawę stanu klinicznego obserwowano dawniej, kiedy nie było jeszcze mieszanek odżywczych i leczniczych. W Polsce spostrzeżenia te dotyczyły głównie mleka koziego. Jednak obecnie wiadomo, że i u dzieci, i u dorosłych z alergią na mleko krowie mleko kozie i owcze może wywołać (i prawie zawsze się tak dzieje) nawet ciężko przebiegający napad astmy, zaostrzenie AZS, nieżyt nosa, wysiew pokrzywki lub wstrząs anafilaktyczny.

Zobacz: Atopowe zapalenie skóry, Alergiczny nieżyt nosa, Pokrzywka, Wstrząs anafilaktyczny.

Wykazano, że główną przyczyną złego znoszenia mleka innych gatunków przez chorych uczulonych na mleko krowie jest kazeina, która nieraz stanowi 80% białek mleka. W α-kazeinach krowy, kozy i owcy 87-98% łańcuchów polipeptydów ma identyczną budowę i zawiera te same aminokwasy. Pewien wyjątek stanowi tu mleko ośle. W jednym z ośrodków w latach 90. XX wieku stwierdzono nawet, że większość dzieci z alergią na mleko krowie toleruje mleko ośle.

Przypadki alergii na mleko jednego gatunku kopytnych u osób dobrze tolerujących mleko innych gatunków (może z wyjątkiem osła) są ogromnie rzadkie, ale się zdarzają. Badania laboratoryjne wykazują jednak, że in vitro odczyny krzyżowe w jakimś stopniu zachodzą także z białkami klinicznie dobrze znoszonego mleka gatunków kopytnych.

08.11.2012
Zobacz także
  • Alergia na dorsza
  • Alergia na włos kota
  • Alergia na mleko krowie
Wybrane treści dla Ciebie
  • Nadwrażliwość zębów
  • Astma u dzieci - mechanizmy i przyczyny
  • Czy picie mleka wpływa na laktację?
  • Próba prowokacyjna donosowa
  • Dopełniacz
  • Alergia pokarmowa u dzieci
  • Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja)
  • Próby prowokacyjne
  • Nietolerancja laktozy - dieta, zawartość laktozy w produktach mlecznych
  • Inne badania wykonywane u chorych na astmę
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta