×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Alergia na mleko krowie

Prof. dr hab. med. Edward Rudzki
Alergeny, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2009

Przez wiele lat alergia na mleko krowie uchodziła za rzadkie zjawisko. Bezpośrednio po drugiej wojnie światowej w Szwecji oszacowano, że występuje ona zaledwie u 0,001—0,03% badanych. W latach 50. XX wieku nastąpił gwałtowny wzrost tej nadwrażliwości, co pradopodobnie było spowodowane modą na znacznie rzadsze karmienie dzieci piersią.

Alergię na mleko zaczęto rozpoznawać u 2—5% dzieci (zdaniem niektórych autorów nawet u 15%). Dokładniejsze badania wykazały, że rodzice częściej rozpoznają alergię na mleko, niż potwierdzają to próby skórne, badania laboratoryjne oraz próby prowokacyjne przeprowadzane pod nadzorem lekarskim.

W miarę upływu czasu tolerancja mleka krowiego u dzieci początkowo nadwrażliwych na ten produkt spożywczy staje się coraz lepsza. Tylko u części chorych (>10%) alergia na mleko krowie utrzymuje się długo, czasami nawet przez kilkadziesiąt lat, choć ostatnio zdarza się to rzadko. Nadwrażliwość przebiega wtedy bardzo często w znacznie łagodniejszej postaci, a do jej wywołania niezbędna jest większa ilość mleka.

Alergia na mleko krowie w znacznie większym stopniu niż uczulenie na inne pokarmy zależy od wieku. W pierwszych kilkunastu miesiącach życia mleko krowie jest najczęstszym alergenem dziecka. Popularne określenie "skaza białkowa" dotyczy głównie nietolerancji mleka, choć często także jaj kurzych. Z wiekiem nadwrażliwość na mleko krowie występuje coraz rzadziej. U starszych dzieci i u dorosłych mleko jest tylko jednym z wielu pokarmów źle znoszonych na skutek alergii.

Rozpoznanie alergii na mleko krowie

W 1997 roku Podkomitet Niepożądanych Reakcji na Żywność Europejskiej Akademii Alergii i Immunologii Klinicznej ustanowił 3 kryteria klinicznego rozpoznania alergii na mleko krowie:

  1. ustąpienie objawów po odstawieniu mleka i otrzymywanych z niego wyrobów
  2. nawrót dolegliwości po jednokrotnym podaniu mleka
  3. wyłączenie zakażeń i zaburzeń enzymatycznych powodujących podobne objawy, jak wywołane złym znoszeniem mleka krowiego.

Niemowlę początkowo powinno więc przestać otrzymywać mleko krowie w każdej postaci. Dlatego przez 4 tygodnie jest ono bądź wyłącznie karmione piersią, bądź otrzymuje mieszanki lecznicze niezawierające białek mleka krowiego. W pierwszym wypadku matka w tym okresie nie może pić mleka krowiego.

07.03.2012
Zobacz także
  • Nietolerancja laktozy - dieta, zawartość laktozy w produktach mlecznych
  • Alergia na pszenicę
  • Uczulenie na białko jaja kurzego
  • Alergia pokarmowa
Wybrane treści dla Ciebie
  • Kompleksy immunologiczne
  • Astma ciężka (oporna na leczenie)
  • Nadwrażliwość na pokarmy
  • Alergia na leki
  • Atopowe zapalenie skóry
  • Nadwrażliwość zębów
  • Próba prowokacyjna donosowa
  • Próba prowokacyjna z alergenem
  • Inne badania wykonywane u chorych na astmę
  • Ostre, okresowe i przetrwałe alergiczne zapalenie spojówek
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta