Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (ang. non-coeliac gluten sensitivity – NCGS).
Bez względu na wątpliwości dotyczące terminologii faktem jest, że wśród osób z objawami wywołanymi przez gluten (zarówno ze strony przewodu pokarmowego, jak i z objawami pozajelitowymi), tylko część spełnia kryteria rozpoznania celiakii lub alergii na pszenicę.1,2 U takich chorych coraz częściej rozpoznaje się NCGS.
Przedmiotem dyskusji pozostaje tak istnienie samej jednostki chorobowej, jak i czynnik ją wywołujący. Poza glutenem rozważana jest rola fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (ang. fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols – FODMAP).3 Uznając rolę glutenu, w leczeniu NCGS stosuje się dietę bezglutenową. Błędem jest zastosowanie diety bezglutenowej bez wcześniejszego wykluczenia celiakii i alergii na pszenicę.
Powyższy tekst stanowi fragment artykułu "Komentarz do wytycznych BSG dot. rozpoznawania i leczenia celiakii" zamieszczonego w serwisie mp.pl/gastrologia
Piśmiennictwo:
1. Sapone A., Bai J.C., Ciacci C. i wsp.: Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Med., 2012; 10: 132. Catassi C., Bai J.C., Bonaz B. i wsp.: Non-celiac gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders. Nutrients, 2013; 5: 3839–3853
3. 7. Biesiekierski J.R., Peters S.L., Newnham E.D. i wsp.: No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology, 2013; 145: 320–328